Dziś wpis kulinarny. Chcę sie z Wami podzielić przepisem na szybki i łatwy przepis na przepysznego piernika.
Od razu przechodzimy do opisu, co i jak, bo mi już ślinka cieknie, więc bez zbędnych ceregieli ;P
Składniki
- 1/2 szkl. wody
- 4 łyżki kakao
- przyprawa do piernika/ lub moja specjalna mieszanka przypraw (cynamon, gałka muszkatułowa, goździki i imbir - wszystko w proporcjach wg gustu tłuczemy w moździerzu, żeby dobrze się wymieszało i zamiast gotowej przyprawy wyśmienite :) )
- 2 szkl. cukru (najlepiej brązowy)
- 4 łyżki miodu
- kostka masła
- 2 szkl. mąki pszennej/ krupczatki (wtedy będzie puszystsze)
- 2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- bakalie do woli i do wyboru (ja dodałam orzechy laskowe, rodzynki i migdały)
Wodę, kakao, przyprawę do piernika (mieszankę przypraw), cukier miód i masło włożyć do garnka i podgrzewać, doprowadzając do wrzenia, żeby wszystkie składniki się wymieszały i ładnie połączyły. Kiedy masa wystygnie dodajemy do niej 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. W osobnej miseczce ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę białka i łączymy z ciastem przy pomocy miksera na najniższych obrotach. Dodajemy bakalie i mieszamy jeszcze raz.
Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę wykładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40min.
Pierniczek w wydaniu zimowo-karnawałowym z cukrowymi śnieżynkami i konfetti.
Gotowe ciasto można ozdobić wedle uznania, u mnie cukrowa posypka na polewie czekoladowej.
Z tej ilości składników wyszły mi dwie blaszki jedno małe serduszko i większa okrągła forma, taka jak do tarty.
SMACZNEGO!!!
I czekam na opinie, czy w ogóle lubicie pierniczki i jak Wam się udało to nieskomplikowane ciasteczko :)
Pozdrówki!
Faratonga
Jaki śliczny ten Twój piernik!!! :)
OdpowiedzUsuń