Witajcie!
Dzisiaj na weekend mam dla Was przepis na przepyszną babkę majonezową. Sama na początku patrzyłam podejrzliwie na ten przepis, bałam się, że smak majonezu będzie czuć. Ale nic takiego się nie stało. Ciasto jest pyszne, wilgotne i znikło w mega szybkim tempie :D
Przepis na to ciasto znalazłam na blogu ANKA GOTUJE . Zachęcam Was do odwiedzania Strony i YT Ani, bo przepisy ma świetne!
Składniki:
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
4-5 łyżek majonezu
Wykonanie :
Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po 1 żółtku cały czas ubijając. Do ubitych jajek dodajemy powoli mąki mieszając albo na najniższych obrotach albo łyżka. Kiedy mąka dodana i dobrze wymieszana dodajemy majonez, następnie aromat cytrynowy, również mieszamy. Formę z kominem smarujemy masłem, nie wysypujemy bułka tartą. Sama używam formy sylikonowej, dlatego tłuszcz nie jest mi potrzebny.
Pieczemy w temperaturze 180*C ok 50 min. do "suchego patyczka".
Na koniec można posypać cukrem pudrem. Sama jednak wolałam trochę przyozdobić ciasto. Kupiony owocowy, zielony lukier podgrzałam, oblałam nim babkę i ozdobiłam cukrowymi perełkami i motylkami, stad babka zyskała iście wiosenny charakter.
Życzę zatem udanych wypieków, polecam jeszcze raz bloga Ani i smacznego!
Udanego weekendu. Nas czeka jeszcze trochę remontowej pracy, a sobota i niedziela znowu wyjazdowe - imieniny, urodziny, więc czeka mnie intensywny weekend. Wyłączam się zatem do poniedziałku z życia internetowego.
Pozdrawiam serdecznie!
Anka - Faratonga
Nigdy nie jadłam takiej babeczki, muszę spróbować;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, u nas babka, jak to mówimy "migła się" za pół dnia ;)
Usuń